неділя, 9 жовтня 2022 р.

Асканія Нова: матеріали

 

 Іноді треба факти й тільки факти. Склав невеличку довідку, а деякі факти не увійшли. Нехай тут будуть про Асканію Нова. Можливо, буду доповняти іншими цікавостями.

На фото: ось такі маки я колись побачив в степу біля Асканії Нова 9 травня 2015 року.

1 квітня 1919 року Рада народних комісарів УСРР ухвалила декрет про оголошення Асканії-Нової народним заповідним парком. Зараз це Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф. Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України.

Народний заповідний парк Асканія-Нова став першою природоохоронною територією, юридично оголошеною на території України. Існувала з 1919 по 1921 рік. До її складу входили маєтки «Асканія-Нова» та «Єлизаветфельд». Парк бере свій початок ще з 19 сторіччя.  

Власник маєтку в Асканії Фрідріх Фальц-Фейн у 1874 році заснував зоологічний парк із напіввільним утриманням тварин. У 1887 році було створено дендрологічний парк на штучному зрошенні артезіанськими водами. У 1898 році. Ф. Е. Фальц-Фейн оголошує про відкриття заповідника — недоторканої ділянки типчаково-ковилового степу площею 600 га. Зберегти її з метою подальшого вивчення та спостереження за природними процесами землевласника надихнув відомий ботанік Йосип Пачоський.

Розробка документів по створенню народного заповідного парку Асканія розпочалася ще за часів гетьманської України. До підготовки був залучений Микола Васильович Шарлемань голова секції охорони природи Сільськогосподарського наукового комітету, утвореного гетьманським урядом. М. Шарлемань був залучений до розробки декрету 1919 року. У 1921 році на базі Народного заповідного парку був створений Перший державний степовий заповідник "Чаплі". Від 1983 має статус біосферного заповідника із зонуванням згідно з міжнародними вимогами, що підтверджено Указом Президента України «Про біосферні заповідники в Україні» (1993). 1985 «Асканія-Нова» включено до системи біосферних резерватів ЮНЕСКО. Ім’ям засновника названий 1994.

Стаття в Енциклопедії

«Аска́нія-Но́ва» біосфе́рний запові́дник і́мені Ф. Е. Фа́льц-Фе́йна НААН Украї́ни — природоохоронна науково-дослідна установа в Херсонській області. Установа належить до структури Національної академії аграрних наук України.


Географічне положення

Заповідник «Асканія-Нова» розташований у Чаплинському районі Херсонської області (до  червня 2020 року, після - Генічеський район Херсонської області).
 

Історична довідка

Заповідання й охорона території установи розпочаті з приватного заповідника в маєтку Ф. Фальц-Фейна. Першим зі структурних складників сучасного біосферного резервату 1874–1877 закладено зоологічний парк із напіввільним утриманням тварин. Від 1887 розбудовувався дендрологічний парк на штучному зрошенні артезіанськими водами. 1898 заповідана перша ділянка типчаково-ковилового степу площею 600 га.
Після націоналізації 1919 оголошено Народним заповідним парком УСРР, 08.02.1921 — Державним степовим заповідником «Чаплі» (перший державний).
Від 1983 має статус біосферного заповідника із зонуванням згідно з міжнародними вимогами, що підтверджено Указом Президента України «Про біосферні заповідники в Україні» (1993).
1985 «Асканія-Нова» включено до системи біосферних резерватів ЮНЕСКО.
Ім’ям засновника названий 1994.

Характеристика
Загальна площа — 33 307 га, з яких заповідна зона — 11 054 га, буферна зона — 6 909 га, зона антропогенних ландшафтів — 15 344 га.
У складі «Асканія-Нова» — дендрологічний парк загальнодержавного значення (з 1983), зоопарк (з 2002 його колекція має статус національного надбання).
Заповідна зона презентує Присивасько-Приазовську низовинну область Причорноморсько-Приазовської сухостепової провінції степової зони. Флора заповідного степу налічує 527 видів вищих судинних рослин; фауна — понад 1 500 видів безхребетних тварин, 2 види земноводних, 5 видів плазунів, 263 види птахів, 41 вид ссавців.

Фонд дендрологічного парку становлять 1 140 видів і форм деревних та 700 видів і сортів трав’яних рослин.

Колекція зоопарку, яка також є науковим об’єктом, — 116 видів диких тварин та їхніх свійських родичів.

Є заповідна ділянка Великий Чапельський під (площа — 2 376 га) — депресія, водно-болотне угіддя міжнародного значення, що охороняється Рамсарською конвенцією (з 2004).
Значення

«Асканія-Нова» є центром екотуризму на півдні України. Заповідник щорічно відвідують 80–140 тис. екскурсантів.


Цитую по "Велика Українська енциклопедія"
     

Стаття на Укрінформі

1 квітня 1919 року РНК УСРР ухвалив декрет про оголошення Асканії-Нової народним заповідним парком

Давно уже розорані таврійські степи. І лише тут, в Асканії-Новій, збережено заповідний цілинний степ із його рослинністю та тваринним світом. 

Всесвітньовідомий заповідник у Херсонській області заснував у позаминулому столітті Фрідріх Фальц-Фейн (1863-1920 рр.) - освічений учений-біолог. Він не лише зробив степи в Асканії-Новій заповідними, а й створив унікальні зоологічний і ботанічний парки. 

З приходом радянської влади 1 квітня 1919 року було підписано декрет "Про проголошення колишнього маєтку Фальц-фейна "Асканія-Нова" народним заповідним парком", який було передано в розпорядження Народного Комісаріату Освіти, а згодом його було оголошено державним степовим заповідником. 

У 1932 році тут відкрився Інститут гібридизації та акліматизації тварин. Заповідник "Асканія-Нова", розташований на площі 11 тисяч гектарів, прилягає до лісопарку зі штучними ставками і каналами, де мешкає безліч звірів і птахів. На його території є також зоопарк та дендропарк. 

Державний дендрологічний парк "Асканія-Нова" - унікальна пам'ятка садово-паркового мистецтва кінця ХІХ століття. Це найбільший за площею ландшафтний зрошуваний парк на півдні України - своєрідний живий музей, у якому налічується 748 видів рослин та 190 садових форм. 

У парку можна побачити багато реліктових, рідкісних та зникаючих рослин, з яких деякі занесено в міжнародну "Червону книгу" і "Червону книгу України". У ботанічному саду заповідника росте багато видів дерев і кущів, завезених з усіх куточків планети. 

Асканійська цілина - єдина в Європі ділянка незайманого ковилового степу. У відкритому степу, як і багато років тому, пасуться дикі коні Пржевальського, табуни диких буйволів, бізонів, оленів, зебр. Усього тут налічується понад тисячу диких тварин 42 видів, майже 3,5 тисячі диких птахів 62 видів. 

У степу пасуться лами, шотландські поні, американські бізони, буйволи, сайгаки - найдавніші копитні, "ровесники" мамонтів. 

Заповідник Асканія-Нова віднесено до "100 великих заповідників і парків", він збагачує фауну України, видове різноманіття зоопарків, заповідників, мисливських господарств. 

За результатами інтернет-голосування та висновків провідних вітчизняних експертів, минулого року в ході акції "7 природних чудес України" Асканію-Нову було віднесено до 7 найкращих нерукотворних місць української землі. Невипадково майже півмільйона школярів і дорослих з усіх куточків України щороку прагне побувати тут.

Текст: Укрінформ, 2009 рік

Далі - буде

Немає коментарів:

Дописати коментар