четвер, 13 жовтня 2022 р.

Херсонський календарь. Серпень. Поповнюється. Чорнетка.

Катедральний Святодухівський собор УПЦ. місто Херсон. 27 серпня 2007 року. Фото Сергія Клименко
Катедральний Святодухівський собор УПЦ. місто Херсон. 27 серпня 2007 року. Фото Сергія Клименко


Херсонський календар "день за днем". Поповнюється.

 10 серпня 1941 року - на території сучасної Херсонської області розпочалися бойові дії під час радянсько-німецької війни, відомої на теренах колишнього СРСР, як Велика Вітчизняна війна - один з найбільших театрів військових дій Другої Світової війни.

Бойові дії сягнули Херсонщини 10 серпня 1941 р. на півночі Нововоронцовського району. Правобережною Херсонщиною до переправ через Дніпро відступали війська Південного фронту: 18-та армія з півночі Миколаївщини - на Нікополь, 9-та армія від Миколаєва - на Берислав та Херсон. 15 серпня частини 9-ї армії почали переправу на лівий берег понтонним мостом в районі села Антонівка та кораблями і баржами із Херсонського річного порту. Тоді ж із Миколаєва в гирло Дніпра до Херсону ввійшли кораблі та сухопутні частини Дунайської воєнної флотилії, яка організувала оборону міста та переправ. Херсон обороняли монітор “Ударний”, канонірський човен “Дніпро”, мінний загороджувач “Колгоспник”, штабний корабель “Буг”, загін бронекатерів, зенітний артдивізіон, кулеметна рота, рота морської піхоти, флотський полуекіпаж. Місто також захищали 500 бійців винищувального батальйону народного ополчення.

19 серпня 1941 р. Херсон було окуповано гітлерівцями. Важкі бої розгорнулися за Бериславсько-Каховську переправу та під Каховкою, де гітлерівським військам протистояли бійці 51-ї Перекопської стрілецької дивізії 9-ї армії та кораблі Дунайської воєнної флотилії. 30 серпня в районі Берислава ворог прорвався на лівий берег, 2 вересня була захоплена Каховка, 9 вересня гітлерівці прорвали фронт і до середини місяця окупували північний схід Херсонщини включно із Генічеськом (16 вересня). 

Моряки та сухопутні формування Дунайської воєнної флотилії під прикриттям кораблів мужньо билися з ворогом в районі Голої Пристані, Нової та Старої Збур’ївки, Бехтер, Рибальчого та Прогноїв (нині - Геройське), у Дніпро-Бузькому лимані та Ягорлицькій затоці. 

Частини Окремої 51-ї армії захищали підступи до Криму, стримуючи безперервні атаки гітлерівців у районі Чаплинка - Армянськ. Їм на допомогу був утворений 120-й Перекопсько-Чонгарський артилерійський дивізіон Чорноморського флоту, який складався із семи окремих берегових батарей. На Арабатській Стрілці в районі Генгірки була збудована 127-ма окрема артилерійська батарея, яка 15 вересня першою із батарей артдивізіону прийняла бій. Батарея вистояла до 24 вересня, коли через Перекоп і Чонгар гітлерівські війська увійшли до Криму, і була підірвана власними захисниками.

Також 24 вересня ворожі війська окупували останній населений пункт Херсонщини - село Червоний Чабан (нині - Преображенка). 25 вересня дунайці евакуювались із Кінбурнської коси. А Тендрівську косу Дунайська воєнна флотилія обороняла до листопада 1941 р.

Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2021 рік. Календар. Державний архів Херсонської області.- Херсон, 2020 рік.

15 серпня 1966 року відведена земельна ділянка для житлового району робітників суднобудівної промисловості на Карантинному острові (нині - мікрорайон Корабел м. Херсон)

Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2021 рік. Календар. Державний архів Херсонської області.- Херсон, 2020 рік.

 19 серпня 1941 р. Херсон було окуповано гітлерівцями

 28 серпня 1836 року освячена Свято-Духівська (Привозна) церква м. Херсон (нині - Свято-Духівський кафедральний собор УПЦ МП)

 Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2021 рік. Календар. Державний архів Херсонської області.- Херсон, 2020 рік.

 28 серпня 2019 року в Херсоні відкрилася "Південна степова броварня Дрофа", єдине потужне крафтове виробництво пива на Херсонщині. Власники броварні за кілька років змогли розгорнути широку торгівлю херсонським пивом не тільки у Херсоні та області, а й в сусідньому Миколаєві та Києві. Пивоварню відкрили  двоє корінних херсонців – Олег Коноваленко та Юрій Зелінський. На жаль, стало відомо, що 7 жовтня 2022 р. в Херсоні окупанти відібрали завод у власників. 

 Джерело: сторінка "Дрофи" у Фейсбуці

Немає коментарів:

Дописати коментар