середа, 21 вересня 2022 р.

Опис заповідників, заказників, природних об'єктів Херсонської області

 

В околицях Львово. Фото 2020 р
Нещодавно знайшов цікавий інтернет-ресурс. Я про нього знав й раніше, але зараз він стався у нагоді. Це сайт Центру екологічної інформації міста Херсона. Він був створений ще у 2009 - 2010 рр, але й досі акумулює  та оприлюднює екологічні новини. На жаль, сталі розділи про екологічну ситуацію, кількість та описи природних об'єктів, вони здебільшого представляють вже історичну цінність, бо за роки існування ресурсу, ці розділи не оноволювалися. Але, гарно, що в одному місці все зібрано, трохи застаріле, але воно "є". Дякую укладачам сайту. 

Й далі, власне, як завжди, багато тексту

Дані, представлені в цьому розділі. були люб'язно надані нам Державним управлінням з охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області. Власне, офіційний перелік, ви можете знайти на сайті Державного управлінням з охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області. Ми ж не обмежимся самим лише переліком, з часом знайдемо і познайомимо вас з кожним об'єктом з наданого списку. Дещо ми вже дізнались від краєзнавця Підгайного Михайла Миколайовича. Текст його розповідей ми надаємо мовою оригіналу.


   -  Біосферні заповідники
    - Водно-болотні угіддя
    - Водно-болотні угіддя міжнародного значення
    - Національні природні парки
   -  Заказники
   - Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва
    - Заповідні урочища
    Пам'ятки природи


Біосферні заповідники загальнодержавного значення

Вони є природоохоронними науково-дослідними установами міжнародного значення і входять до всесвітньої глобальної мережі. В них зберігаються в природному стані типові природні комплекси біосфери, здійснюється фоновий екологічний моніторинг, проводиться вивчення природного середовища та його змін під дією антропогенних факторів з врахуванням міжнародних програм. В них виділяються функціональні зони: заповідна, буферна, зона антропогенних ландшафтів.

(Природа Херсонської області.- К.- 1998)
 

«Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна (площа 33307,6 га, створено згідно Указу Президента України від 26.11.93 № 563/93, вул. Фрунзе, 13, смт Асканія-Нова, Чаплинський район)


Один из старейших и известнейших в мире заповедников Украины. Крупнейший центр экологического туризма. Главная ценность Аскании-Нова заповедная целинная степь площадью в 11 тысяч гектаров – крупнейший в Европе участок охраняемой степи. Кроме того, в акклиматизационном зоологическом парке можно увидеть множество экзотических животных: диких лошадей, зебр, буйволов, американских бизонов, антилоп, страусов. Замечательная особенность асканийского зоопарка – отсутствие клеток. Большинство животных выпасается в заповедной степи в огромных – на сотни гектаров – загонах и лишь одна, две пары, постоянно меняясь, находятся в специальных вольерах вдоль маршрута посетителей. Поэтому звери выглядят здоровыми и ухоженными, вольерная неволя – лишь редкий эпизод их вольготной степной жизни. На прудах зоопарка – огромная масса птиц, собранных со всех уголков земного шара. После экскурсии хорошо отдохнуть на скамейке в старинном ботаническом парке, где имеется более тысячи видов и разновидностей деревьев и кустарников.
Аскания-Нова обладает относительно развитой туристической инфраструктурой. Имеется гостиница, кемпинг, ресторан, несколько баров и кафе.
Офис заповедника расположен в одноименном поселке Чаплынского района; добраться туда можно по трассе Новая Каховка – Геническ либо через райцентр со стороны Цюрупинска.
Большинство турагенств Херсона организуют посещение Аскании-Нова.
 
(Подгайный М. Н. )


Чорноморський (площа 109254,8 га, створено згідно Указу Президента України від 26.11.93 № 563/93, вул. Лермонтова, 1, м. Гола Пристань)

В мире меньше сотни биосферных заповедников. Это элита своего рода аристократия природных резерватов. Самые ценные и, почто всегда, самые красивые места на земле. Черноморский заповедник – один из старейших и крупнейших на Украине. Два больших мелководных залива на пересечении двух крупнейших в Европе маршрутов сезонных перелетов птиц: вдоль Днепра и по Черноморско-Азовскому побережью – район Черноморского заповедника. Это целый комплекс заповедных территорий, включающий кроме биосферного резервата, орнитологический заказник, ландшафтный природный парк и комплекс ботанических охраняемых территорий разного уровня. Потрясающее разнообразие ландшафтов: мелкие острова и песчаные косы, дубовые леса и березовые рощи на песках, бескрайние солончаки, пустынный пейзаж песчаных дюн, сотни соленых озер. И масса птиц во все времена года. Только здесь можно увидеть грандиозную картину перекочевки десятков тысяч диких гусей, когда огромная стая, закрывая полнеба, на протяжении нескольких часов движется сплошной темной полосой выходя из-за горизонта и скрываясь за горизонтом с противоположной стороны небосклона. Таким зрелищем, наверное, любовались наши далекие предки на заре каменного века, когда всевозможного зверья и птицы на земле было во много раз больше, чем сейчас.
Собственно ради птиц в основном и создан Черноморский заповедник. Попасть сюда не так просто, птицы не любая, когда их беспокоят. Необходимо специальное разрешение руководства заповедника. Но если повезет… Вы увидите и услышите знаменитые «птичьи базары», колонии пеликанов, тысячные стаи зимующих лебедей. Только издалека! Режим здесь очень строг.
Офис заповедника находится в городе Голая Пристань; здесь же расположен музей и лаборатории.
Все экскурсионные мероприятия осуществляются только через руководство заповедника.

(Подгайный М. Н. )

Водно-болотні угіддя


Відповідно до ст. 1 Рамсарської конвенції, під водно-болотними угіддями розуміють «райони маршів, боліт, драговин, торфовищ чи водойм — природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких під час відпливу не перевищує 6 метрів».

Херсонські водно-болотні угіддя по своєму значенню є найголовнішими угіддями в Україні і складають майже 40% від площі усіх угідь. В нашій області вони розташовані в приморських регіонах. На території області функціонує 7 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею 345229 тис. га, як середовища перебування водоплавних птахів.

Значення водно-болотних угідь

Водно-болотні угіддя мають велике екологічне значення як місця перебування двох третин усіх видів рослинного і тваринного світу, як ділянки продукування біомаси та кисню, як природні акумулятори вологи та фільтри очищення води. Вони також сприяють зниженню висоти паводкової хвилі, збільшенню тривалості паводку та попередженню катастрофічних явищ, збільшенню мінімального стоку річок у посушливі періоди. ВБУ України мають трансконтинентальне значення для збереження птахів, які щорічно мігрують між Євразією і Африкою та відпочивають і живляться на водоймах України. ВБУ мають важливе соціально-культурне та економічне значення, оскільки задовольняють соціальні потреби у рибній ловлі, спортивному полюванні, туризмі та інших видах рекреації. Велике рекреаційне значення мають водні об'єкти, придатні для купання, а також бальнеологічні ресурси у вигляді мінеральних вод, мінеральних грязей та висококонцентрованих розсолів. Місцеве населення, яке традиційно займається рибальством, полюванням, сільським господарством створює свій особливий спосіб життя, який є частиною національної культурної спадщини.

Водно-болотні угіддя міжнародного значення

1. Озеро Кугурлуй
2. Озеро Картал
3. Кілійське гирло
4. Озеро Сасик
5. Система озер Шагани-Алібей-Бурнас
6. Межиріччя Дністра і Турунчука
7. Північна частина Дністровського лиману
8. Тилігульський лиман
9. Дельта Дніпра
10. Ягорлицька затока
11. Тендрівська затока
12. Каркінітська та Джарилгацька затоки
13. Центральний Сиваш
14. Східний Сиваш
15. Молочний лиман
16. Обитічна коса та Обитічна затока
17. Гирло річки Берди, Бердянська затока та Бердянська коса
18. Білосарайська коса та Білосарайська затока
19. Крива затока та Крива коса
20. Шацькі озера
21. Заплава річки Прип'ять
22. Заплава річки Стохід
23. Озеро Синевир
24. Торфово-болотний масив Переброди
25. Поліські болота
26. Заплава Десни
27. Бакотська затока
28. Пониззя річки Смотрич
29. Дніпровсько-Орільська заплава
30. Великий Чапельський під
31. Аквально-скельний комплекс Карадагу
32. Аквально-скельний комплекс мису Казантип
33. Аквально-прибережний комплекс мису Опук

До водно-болотних угідь Херсонщини відносяться:

Дельта р. Дніпро, 26000га,
Тендрівська затока, 38000га
Ягорлицька затока, 34000га
Каркінітська та Джарилгацька затоки, 87000га
Центральний Сиваш, 80000га
Східний Сиваш, 165000га
Великий Чапельський під, 2359га


 (Водно-болотні угіддя України, перспективи для внесення до Рамсарського списку. Видано «Ветландс Інтернешнл» за підтримки Міністерства сільського господарства, природи та якості харчових продуктів Королівства Нідерланди і Міністерства міжнародних відносин Королівства Нідерланди (фонд MATRA / Програма міжнародного природоуправління). Текст - Г. Б, Марушевський, карта - І. С. Жарук)

 

Національний природний та дендрологічний парки загальнодержавного значення

Це природоохоронні, рекреаційні, культурно-освітні, науково-дослідні установи загальнодержавного значення. На їх території встановлюється диференційований режим щодо їх охорони, відтворення та використання згідно з функціональним зонуванням: заповідна зона, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації, господарська зона.

(Природа Херсонської області.- К.- 1998)

 Азово-Сиваський (площа 52154,0 га, створено згідно Указу Президента України від 26.11.93 № 563/93, вул. Петровського, 54, м. Генічеськ)

Основанный еще в 1927 году как государственный заповедник, Азово-Сивашский национальный природный парк обладает интереснейшей коллекцией крупный экзотических животных, обитающих на большом безлюдном Бирючьем острове. Любители охоты на крупного зверя могут приобрести лицензию на отстрел оленей, кабанов, даже муфлонов. Когда-то здесь охотились руководители Советского государства, в том числе Никита Хрущев. Имеется маленький музей с соответствующими трофеями и фотографиями. Кроме охоты на косе Бирючий остров есть великолепные абсолютно дикие пляжи.
На юге Украины имеется собственное Мертвое море; даже называется похоже: «Гнилое море» – залив Сиваш. Уникальный природный объект, один из пяти экстремально соленых водоемов таких масштабов на всем земном шаре. Сиваш сравним только Большим Соленым озером в Северной Америке, заливом Кара-Богаз-Гёл на Каспии, заливом Шарк в Австралии и тем же Мертвым морем. Чрезвычайно соленая вода, большие площади мелких лагун, озер, островов образуют неповторимый ландшафт. Весной на многочисленных песчаных отмелях и в зарослях тростника гнездится масса водно-болотных птиц, нужно внимательно смотреть под ноги, чтобы не наступить на чаечье гнездо. Тысячи цветущих тюльпанов в заповедной степи на острове Куюк-Тук не оставят равнодушным любителя нетронутой природы. Летом здесь можно хорошо отдохнуть на пустынных песчаных пляжах или поохотиться с подводным ружьем на местную кефаль – пиленгаса.
Вообще природа сохранилась здесь в своем первозданном великолепии. Но, в отличие от других подобных мест, есть и туристическая инфраструктура, оставшаяся от номенклатурно-охотничьего заповедника.
Офис национального парка расположен в городе Геническ,
 (Подгайный М. Н. )

 Олешківські піски
23 февраля президент В. Ющенко (тогда еще действующий) подписал указ №221 о присвоении Олешковским пескам (Цюрупинский район) статуса национального природного парка. Он создан на территории Голопристанского, Цюрупинского районов и горсовета Новой Каховки. Его общая площадь 8020,36 га. До 2013 гг. Минобороны обязано очистить земли бывшего авиаполигона «Херсон» от неразорвавшихся боеприпасов и передать земли парку Олешковские пески». Уже в госбюджете на этот год Кабмин должен предусмотреть деньги для функционирования парка.
(Новый формат.- №10 (226).- 3.03.2010)
 

Острів Джарилгач
Остров Джарылгач (Скадовский район) получил статус национального природного парка. Указ об этом 11 декабря подписал президент В. Ющенко (№ 1045). В нем сказано, что парк займет 10 тыс. га. Туда войдут 7531 га Скадовского исследовательского лесоохотничьего хозяйства и 2469 га акватории Джарылгачского залива Черного моря.

(Новый Формат.- №51 (217).- 16.12.2009.)

 

Дендрологічний парк загальнодержавного значення

Асканія-Нова (площа 183,2 га, створено згідно Постанови РМ УРСР від 22.07.83 № 311, вул. Фрунзе, 13, смт Асканія-Нова, Чаплинський район)


Парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення

Це найбільш визнані та цінні зразки паркового будівництва, що створені з метою охорони їх та використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних і оздоровчих цілях.
(Природа Херсонської області.- К.- 1998)


«Ботанічний сад Херсонського державного університету»
(площа 12,34 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, Миколаївське шосе, 3, землекористувач (землевласник) - Херсонський державний університет)

«Парк Херсонського обласного ліцею»
(площа 8,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, вул.. Полтавська, 89, землекористувач (землевласник) - КП «Херсонкомунсервіс»)

«Дендропарк Каховського лісгоспзагу» (площа 15,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Каховка, землекористувач (землевласник) - ДП «Каховське ЛГ»)

«Парк санаторію «Гопри»» (площа 18,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Гола Пристань, землекористувач (землевласник) - Дочірнє підприємство «Санаторій Гопри»)

«Парк Скадовського будинку відпочинку» (площа 12, 0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Скадовськ, землекористувач (землевласник) - санаторій для дітей з батьками «Скадовськ»)

«Парк КСП «Південний»» (площа 14,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Садове, Голопристанського району, землекористувач (землевласник) - Садівська сільська рада)

«Парк КСП «Парижська комуна»» (площа 62,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Роздольне, Каланчацького району, землекористувач (землевласник) - Роздольненська сільська рада)

«Дендропарк Херсонського державного аграрного університету» (площа 2,4 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, Олександрівська пл., 2, землекористувач (землевласник) - Херсонський державний аграрний університет)

«Дендропарк Інституту землеробства Південного регіону»
(площа 5,6 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, Бериславське шоссе, с. Наддніпрянське, землекористувач (землевласник) - Інститут землеробства південного регіону УААН )

«Дендропарк Нижньодніпрвської НДС»
(площа 3,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Цюрупинськ, вул. Комунарів, 56, землекористувач (землевласник) - Степовий філіал НДІ лісового господарства та агроміліорації)

«Парк КСП ім. Леніна»
(площа 4,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Чулаківка Голопристанського району, землекористувач (землевласник) - Чулаківська сільська рада)

«Парк с. Хрещенівка» (площа 8,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Хрещенівка Нововоронцовського району, землекористувач (землевласник) - Хрещенівська сільська рада)

«Дендропарк Ботанічний»
(площа 9,0 га, створено згідно Рішення ІІІ сесії 5 скликання Херсонської обласної ради від 05.07.06 № 44, Таврійська міська рада, с. Плодове, вул. Садова, 1, землекористувач (землевласник) - ДП дослідне господарство «Ново каховське»)
 

Заказники

Це природні території (акваторії), які створюються з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів. Причому, режим жорсткої охорони встановлюється для одного чи кількох об'єктів на території заказника, інші об'єкти використовуються так само, як вони використовувались до створення заказника. Заказники в Україні поділяються на ландшафтні, лісові, ботанічні, загальнозоологічні, орнітологічні, ентомологічні, іхтіологічні, гідрологічні, загальногеологічні, палеонтологічні, карстово-спелеологічні. Вони можуть мати загальнодержавне або місцеве значення.

(Природа Херсонської області.- К.- 1998)

 

Заказники загальнодержавного значення

Ландшафтні

«Саги» (площа 500,0 га, створено згідно Постанови РМ УРСР від 19.04.77 № 198, кв.кв. 2-9, степовий філіал НДІ лісового господарства та агромеліорації, Цюрупинський район)

Здесь охраняется не столько животный и растительный мир, сколько уникальный ландшафт – саги. Это слово сложно перевести на иностранные языки. Научное определение мало что скажет не специалисту. Передать можно разве что впечатление от посещения саг. Представьте себя бредущим по сыпучему песку очередной «кучугуры» – бархана, а их здесь сотни. Жара за сорок по Цельсию в тени, если бы была тень. Настоящая песчаная пустыня, почти Сонора. И вдруг за гребнем бархана возникает мираж: аккуратная круглая ольховая роща. Яркая зелень, влажный воздух, приятная свежесть ветра – настоящий оазис в пустыне. Внутри саги обычно имеется озеро, окруженное рогозом. В зарослях настолько свежо и приятно, что о жаре тут же забываешь. А вокруг на стеблях рогоза десятки мелких изумрудных лягушек – квакш. Они мелодично поют, почти как птицы. В воздухе роятся сотни ярких бабочек с потрясающими названиями: «адмирал», «дневной павлиний глаз». Достаточно раз побывать в ольховой саге, чтобы запомнить это приключение на всю жизнь. Кроме саг в заказнике есть луга, березовые рощи, сосновые посадки. Курирует заказник Степной филиал Украинского научно-исследовательского института леса, офис этого учреждения находится в городе Цюрупинск. Все экскурсионные мероприятия возможны только с разрешения администрации.
 
(Подгайный М. Н. )


«Олександрівський»
(площа 996,0 га, створено згідно Указу Президента України від 21.02.02 № 167/2002, с. Олександрівка, Білозерського району, землекористувач (землевласник) -Олександрівська сільська рада Білозерського району)

«Станіславський»
(площа 659,0 га, створено згідно Указу Президента України від 21.02.02 № 167/2002, с. Станіслав, Білозерського району, землекористувач (землевласник) - Станіславська сільська рада Білозерського району)
 

Лісові

«Бакайський» (площа 420,0 га, створено згідно Постанови РМ УРСР від 28.10.74 № 500,  кв.кв. 60, 61 Білозерського лісництва, землекористувач (землевласник) - ДП «Херсонське ЛМГ»)

«Березові колки» (площа 1312,0 га, створено згідно Постанови РМ УРСР від 28.10.74 № 500, кв.кв. 8, 10, 17, 18, 22-24 Іванівське лісництво; кв.кв. 9, 13, 14, 17, 18, 22, 23 Рибальчанське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

 

Ботанічний

«Джарилгацький» (площа 300,0 га, створено згідно Постанови РМ УРСР від 28.10.74 № 500, кв.кв. 52, 53, 62, 63 Скадовського лісництва, землекористувач (землевласник) - ДП «Скадовське ЛМГ»)

 

Орнітологічний

«Ягорлицький» (площа 18620,0 га, створено згідно Постанови РМ УРСР від 28.10.74 № 500, акваторія Ягорлицької затоки Чорного моря (бурна зона ЧБЗ),  землекористувач (землевласник) - Чорноморський біосферний заповідник)

Херсонщина – замечательное место для наблюдений за птицами. Здесь, вдоль нижнего течения Днепра и побережий Азовского и Черного морей проходят крупнейшие в Европе маршруты миграций перелетных птиц, в том числе таких редких, как краснозобая казарка и тонкоклювый кроншнеп. Зимой на заливах Черного моря и Сиваша скапливаются миллионы зимующих птиц. Благодаря сезонным миграциям в Херсонской области можно наблюдать птиц со всех природных зон Евразии от арктических побережий и сибирской тайги до центральноазиатских пустынь. Одном из таких птичьих мест является Ягорлыцкий залив Черного моря и одноименный специализированный орнитологический (т.е. птичий) заказник.
Кроме того, на берегу залива находится Ягорлыцкое поселение – древнейший в Северном Причерноморье античный (древнегреческий) поселок, возникший более двух с половиной тысяч лет назад. На месте поселения нет живописных руин, но красивая природа: мелководная лагуна с очень теплой и абсолютно прозрачной водой, песчаные дюны и сосновые посадки. На месте давно погибшего города можно подобрать осколок античной амфоры, а если повезет, то и стеклянную бусину с аккуратно просверленным отверстием.
Ягорлыцкий заказник входит в состав буферной зоны Черноморского биосферного заповедника. По этой причине организованное посещение берегов Ягорлыцкого залива должно быть согласованно с руководством заповедника. Офис Черноморского заповедника находится в Голой Пристани.
 (Подгайный М. Н. )

 

Заказники місцевого значення

Ландшафтні

«Інгулець» (площа 937,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 03.03.78 № 160/5, кв.кв. 7-21, 27 Великоолександрівського лісництва, землекористувач (землевласник) - ДП «МГ Гаврилівське»)

«Каїрська балка» (площа 664,9 га, створено згідно Рішення ХІХ сесії 23 скликання Херсонської обласної ради від 26.07.01 № 424, с. Каїри, Горностаївського району, землекористувач (землевласник) - ТОВ «Лиман»)

«Боброве Озеро» (площа 50,0 га, створено згідно Рішення ХХVІ 5 скликання Херсонської обласної ради від 18.03.08 № 557, Голопристанський район, землекористувач (землевласник) - Голо пристанська міська рада)

«Балка Великі Сірогози» (площа 636 га, створено згідно Рішення ХІХ сесії 5 скликання Херсонської обласної ради від 04.10.07 № 412, Нижньоторгаївська, Верхньосірогозька, Першопокровська, Новоолександрівська сільські ради, Нижнььсірогозька селищна рада, землекористувач (землевласник) - Нижньосірогозька райдержадміністрація)

 Ботанічні

«Інгулецький лиман» (площа 50,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, Токарівське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Херсонське ЛМГ»)

«Хрестова сага» (площа 30,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, побережжя Ягорлицької затоки; 0,5 км від Слоно-озерної ділянки ЧБЗ)

«Шаби»
(площа 20,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, кв.кв. 5,6 Рибальчанське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

«Софіївський»
(площа 194,0 га, створено згідно Рішення ІІІ сесії 23 скликання Херсонської обласної ради від 25.06.98 № 27, південно-західна околиця с. Софіївка, землекористувач (землевласник) - Широкобалківська сільська рада)

«Широка балка» (площа 116,0 га, створено згідно Рішення ІІІ сесії 23 скликання Херсонської обласної ради від 25.06.98 № 27, південно-західна околиця с. Широка Балка, землекористувач (землевласник) - Широкобалківська сільська рада)

 

Загальнозоологічні

«Асканійський» (площа 17746,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, буферна зона біосферного заповідника «Асканія-Нова», землекористувач (землевласник) - Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна)

«Бакайський жолоб» (площа 1680,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 03.03.78 № 160/5, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.кв. 44-46, 52-54, 57-59 Білозерське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Херсонське ЛМГ»)

«Корсунський» (площа 3357,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 03.03.78 № 160/5, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.кв. 23-51 Корсунське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Каховське ЛГ»)

 

Орнітологічний

«Думузла» (площа 1411,9 га, створено згідно Рішення ХVІ 23 скликання Херсонської обласної ради від 22.12.00 № 326, ДП «Каланчак-риборозплідник» Каланчацького району, землекористувач (землевласник) - Привільненська сільська рада)


Заповідні урочища місцевого значення

Це відокремлені цілісні ландшафти, що мають важливе наукове, природоохоронне і естетичне значення. В них встановлюється, як і в заповідниках, жорсткий заповідний режим.
(Природа Херсонської області.- К.- 1998)

«Агайманське» (площа 25,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 11.01.79 № 14/1, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, с. Фрунзе., 1 км на південь, Іванівського району, землекористувач (землевласник) - Фрунзенська сільська рада)

«Архангельський ліс» (площа 30,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Архангельське Високопільського району, землекористувач (землевласник) - ДП «МГ Гаврилівське»)

«Малокаховський бір»
(площа 177,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 11.01.79 № 14/1, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, с. Мала Каховка, землекористувач (землевласник) - ДП «Каховське ЛГ»)

«Новодмитрівський ліс»
(площа 23,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Новодмитрівка Великоолександрівського району, землекористувач (землевласник) - ДП «МГ Гаврилівське»)

«Недогірський ліс»
(площа 216,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, смт Великоолександрівка, південно-західна околиця, землекористувач (землевласник) - ДП «МГ Гаврилівське»)

«Летючі піски»
(площа 110,0 га, створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, смт Великоолександрівка, північно-західна околиця, землекористувач (землевласник) - ДП «МГ Гаврилівське»)

«Цюрупинський сосновий бір»
(площа 290,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Цюрупинськ, південна околиця, землекористувач (землевласник) - Степовий філіал НДІ лісового господарства та агроміліорації)

«Голопристанський акацієвий ліс» (площа 42,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, Перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Гола Пристань, зелена зона, землекористувач (землевласник) - ДП «Голопристанське ЛМГ»)

«Старозбур'ївський акацієвий ліс»
(площа 14,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, с. Стара Збур’ївка, південно-східна околиця, землекористувач (землевласник) - Старозбур’ївська загальноосвітня санаторна школи І-ІІ ступенів Херсонської обласної ради)

«Стояни»
(площа 15,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, с. Дудчани, Нововоронцовського району, землекористувач (землевласник) - ДП «МГ Гаврилівське»)
 

Пам'ятки природи місцевого значення

Унікальні природні утворення, що мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення. Вони поділяються на комплексні, ботанічні, зоологічні, гідрологічні та геологічні.
(Природа Херсонської області.- К.- 1998)

Ботанічні

«Дуб черешчатий» (створено згідно Розпорядження облради від 22.04.64 № 238, перезатверджено рішенням облвиконкому від 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, парк Леніна, землекористувач (землевласник) - КП «Херсонкомунсервіс»)

«Вікові платани» (створено згідно Рішення облвиконкому від 27.05.67 № 242/10, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Нова Каховка, центральний парк відпочинку, землекористувач (землевласник) - Новокаховське комунальне підприємство «Наше місто»)

«Меморіальні дуби (2)» (створено згідно Рішення облвиконкому від 11.06.70 № 257/11, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Нова Каховка, будинок культури, землекористувач (землевласник) - Новокаховське комунальне підприємство «Наше місто»)

«Дуб на «Інтенсивці»» (створено згідно Рішення облвиконкому від 11.06.70 № 257/11, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, вул. Робітнича, землекористувач (землевласник) - Херсонський державний аграрний університет)

«Бехтерський дубовий гай» (площа 3,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 11.06.70 № 257/11, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, південно-східна околиця с. Бестери, Голопристанького району, землекористувач (землевласник) - Бехтерська сільська рада )

«Віковий дуб» (створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, вул. Ломоносова, 75, землекористувач (землевласник) - Самостійна державна пожежна частина № 3 Комсосольського району)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, вул. Декабристів, 31, земельна ділянка відведена у спільну сумісну власність за умов збереження зелених насаджень)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, вул. Леніна, 18, землекористувач (землевласник) - Херсонський шахматно-шашечний центр)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення VІІІ сесії 23 скликання Херсонської облради від 08.04.99 № 81, м. Гола Пристань, вул. Маркса, 10, землекористувач (землевласник) - Станція юних натуралістів)

«Вікові сосни» (створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Гола Пристань, околиця, землекористувач (землевласник) - ДП «Голопристанське ЛМГ»)

«Вікові дуби (6)»  (створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, М. Гола Пристань, вул. Лермонтова, 21 центральний парк, землекористувач (землевласник) - КП «Комунальник»)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, м. Херсон, вул. Полтавська, 89, землекористувач (землевласник) - КП «Херсонкомунсервіс»)

«Деревостій акації білої» (площа 3,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв. 19 Степовий філіал НДІ лісового господарства та агроміліорації, Цюрупинський район, землевласник (землекористувач) - Степовий філіал НДІ лісового господарства та агроміліорації)

«Куртина вікових дубів» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв. 12 Степовий філіал НДІ лісового господарства та агроміліорації, Цюрупинський район, землекористувач (землевласник) - Степовий філіал НДІ лісового господарства та агроміліорації)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв. 5, 300 м від мисливської бази на схід, Рибальчанське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.5, Рибальчанське лісництво, з правої сторони шляху Виноградне-Геройське, 250 м від мисливської бази, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.5, Рибальчанське лісництво, з лівої сторони шляху Виноградне-Геройське, 200 м на схід від мисливської бази, землекористувач (землевласник) - ДП Збур’ївське ЛМГ)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.5, Рибальчанське лісництво, з лівої сторони шляху Виноградне-Геройське, 100 м від мисливської бази, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

«Дуб черешчатий» (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.5, Рибальчанське лісництво, з правої сторони шляху Виноградне-Геройське, 350 м на захід від мисливської бази, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

«Дуб черешчатий» (подвійний) (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.5, Рибальчанське лісництво, з правої сторони шляху Виноградне-Геройське, 450 м на захід від мисливської бази, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

«Куртина дубів» (площа 0,5 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв.5, Рибальчанське лісництво, 500 м на захід від мисливської бази, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

Тополі (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, с. Стара Збур’ївка, парк, землекористувач (землевласник) - ДП «Збур’ївське ЛМГ»)

 

Зоологічні

Кринківське поселення бобрів (площа 5,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, кв. 12 Кринківського лісництва, землекористувач (землевласник) - ДП «Херсонське ЛМГ»)

Микільське поселення змій (площа 4,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 11.01.79 № 14/1, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, вид. 17, кв. 22 Токарівського лісництва, землекористувач (землевласник) - ДП «Херсонське ЛМГ»)

Понятівське поселення змій (площа 5,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 11.01.79 № 14/1, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, вид. 9, кв. 23, вид. 10, кв. 22 Токарівського лісництва, землекористувач (землевласник) - ДП «Херсонське ЛМГ»)

 

Гідрологічні

Білозерські джерела (створено згідно Рішення облвиконкому від 11.01.79 № 14/1, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, на березі оз. Біле по вул.. Кооперативний, смт Білозерка, землекористувач (землевласник) - Білозерське ремонтно-транспортне підприємство)

Озеро «Гопри» (частина) (площа 5,0 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 02.03.72 № 100/4, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, Південно-східний берег оз. «Гопри», м. Гола Пристань, землекористувач (землевласник) - Дочірнє підприємство «Санаторій Гопри»)

Джерело Шилової балки (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, Шилова балка, 300 м на схід від посту ДАІ, Бериславське лісництво, землекористувач (землевласник) - ДП «Каховське ЛГ»)

Козацьке джерело (створено згідно Рішення облвиконкому від 04.12.75 № 651/24, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, автошлях біля с. Веселе, Бериславського району, землекористувач (землевласник) - КСП)

 

Геологічна

«Федорівська печера» (площа 0,5 га, створено згідно Рішення облвиконкому від 11.01.79 № 14/1, перезатверджено 19.08.83 № 441/16, правий берег р. Інгулець біля с. Федорівка, землекористувач (землевласник) - Федорівська сільська рада)

джерело http://eco.ks.ua/nature_fund.htm



Немає коментарів:

Дописати коментар