субота, 21 травня 2022 р.

Курорти Херсонщини. Перелік 1983 року

 

Скадовськ. Фото 50-х років 20 стор. Ресурс "О море.Сіті"

 На першій сторінці фотографія міського пляжу в Скадовську 50-х років 20 сторіччя. Фото взято із ресурсу "О море. Сіті"

А тема публікації - перелік курортних місцевостей Херсонської області, в яких відпочиваючи, що приїхали без путьовки чи курсовки, повинні були сплачувати курортний збір в розмірі три карбованця. 

22 вересня 1983 року Рада Міністрів УРСР видала Постанову, якій регламентувала розмір курортного збору з громадян, які прибувають на відпочинок у курортні місцевості Української РСР без путівок чи курсовок. Цікаво, чи залишилося поняття "курсовки" в сучасній термінології курортної справи? Це коли люди покупали курс процедур в якомусь санаторії, але селилися не в цьому санаторії, а знімали квартири.

Було встановлено, що курортний збір справляється в розмірі 3 карбованців з кожного відпочиваючого за весь строк перебування в даній курортній місцевості. Для обліку відпочиваючих, міліція повинна була здійснювати постійний контроль паспортного режиму. 

Кошти курортного збору повинні були витрачатися на благоустрій курортної зони, пляжів та інших місць загального користування, будівництво споруд літнього типу, будівництво і обладнання стоянок для автомобілів, на влаштування локального водопостачання, роботи по підтриманню належного санітарного стану цих місць та заходи по організації надходження курортного збору.

Мене, як краєзнавця, зацікавив перелік курортів Херсонщини. На початку 80-х років це були  міста Генічеськ, Скадовськ та Гола Пристань, села Генічеська Гірка, Стрілкове та Щасливцеве Генічеського району, м. Гола Пристань та село Залізний Порт Голопристанського району, село Хорли Каланчацького району, місто Скадовськ та селище Лазурне та село Красне Скадовського району.

Зазвичай, ми з родиною їздили в Лазурне (Новоолексіївку). Я також відпочивав з дитячим садком в Залізному порту, захворів на свинку. Був двічі в Генгорці. Чудові спогади дитинства та Азовського моря. Відпочивав десь під Скадовськом в піонерському таборі. В Лазурному був в "Петровці", "Буревеснику" та "Колосі". "Колос" - це 1980 рік. 

Найперше, що пригадую, як я з батьком та мамою відпочивали у пансіонаті "Петровець". Це коли ще не було Лазурного, а була Новоолексіївка. 

Згадую, як пливли з Херсону до Голої Пристані. Там чекали автобус на Новоолексіївку та купалися на міському пляжі. У баті були такі длінющі чорні труси, дуже смішні. Пляж мені сподобався дуже. А їзда на маленькому автобусі, де нас кидало дуже сильно, - не сподобалось.

"Петровець" був дуже гарним місцем відпочинку, але мені чомусь також пригадується, що адміністраторка була дуже мною незадоволена. Мене чомусь не хотіли селити.  Й там був якийсь скандал. Ще запам'яталося мені, як батька з кимось ловили креветку. Я пам'ятаю червоні троянди, смачні обіди та багато, багато сонця. Я захворів. Відпочинок закінчився. Був малий.

Я якось ми летіли на кукурудзнику. Не знаю, куди. Запам'яталося, що мені налили солодкої газованої води "Буратино", а потім я попросив й мені... знову налили. Це таке щастя, яка закарбувалося назавжди. 

В моєму радянському рейтингу, Генгорка була на першому місці, а Лазурне на другому. Але частіше їздили до Лазурного, бо до Генічеська було пиляти на автобусі десь чотири години. Влітку, в спеку.

й, власне, документ:

РАДА МІНІСТРІВ УКРАЇНСЬКОЇ РСР

 
ПОСТАНОВА
від 22 вересня 1983 р. N 397
Київ
 
Про курортний збір з громадян, які прибувають на
відпочинок у курортні місцевості Української РСР без
путівок чи курсовок
 
( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 467 467-94-п від 08.07.94 )

 
З метою благоустрою курортів, створення більш сприятливих умов для громадян, які прибувають на відпочинок, та у зв'язку з виданням Зводу законів Української РСР Рада Міністрів Української РСР постановляє:
 
1. Встановити, що з громадян, які прибувають на відпочинок у курортні місцевості Української РСР без путівок чи курсовок, курортний збір справляється в розмірі 3 карбованців з кожного відпочиваючого за весь строк перебування в даній курортній місцевості.

 
( Абзац другий пункту 1 втратив чинність на підставі Постанови КМ N 467 467-94-п від 08.07.94 )

 
2. Затвердити перелік курортних місцевостей Української РСР, в яких справляється курортний збір з громадян, що прибувають на відпочинок без путівок чи курсовок, згідно з додатком.
 
3. Справляння курортного збору провадиться при реєстрації громадян особами, відповідальними за додержання правил паспортної системи, або особами, уповноваженими на ведення паспортної роботи за місцем тимчасового перебування громадян.
 
4. Кошти курортного збору зараховуються на рахунки спеціальних коштів відповідних виконкомів місцевих Рад народних депутатів і витрачаються на благоустрій курортної зони, пляжів та інших місць загального користування, будівництво споруд літнього типу, будівництво і обладнання стоянок для автомобілів, на влаштування локального водопостачання, роботи по підтриманню належного санітарного стану цих місць та заходи по організації надходження курортного збору. Витрачання коштів курортного збору на інші цілі забороняється.
 
Не використані на кінець поточного року залишки коштів курортного збору залишаються в розпорядженні відповідних виконкомів місцевих Рад народних депутатів і використовуються ними в наступному році за цільовим призначенням.
 
5. Доручити Міністерству житлово-комунального господарства УРСР, Міністерству фінансів УРСР, Міністерству внутрішніх справ УРСР за погодженням з Укрпрофрадою видати у двомісячний строк інструкцію про порядок справляння коштів курортного збору та їх використання.
 
6. Міністерству житлово-комунального господарства УРСР, Міністерству охорони здоров'я УРСР, Міністерству фінансів УРСР і виконкомам місцевих Рад народних депутатів забезпечити контроль за повнотою надходження коштів курортного збору та ефективним їх використанням.
 
7. З метою своєчасного обліку громадян, які прибувають на відпочинок у курортні місцевості без путівок чи курсовок, Міністерству внутрішніх справ УРСР забезпечити здійснення постійного контролю за станом паспортного режиму.
 
8. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Ради Міністрів УРСР від 15 травня 1963 р. N 579 "Про встановлення курортного збору з громадян, які прибувають на відпочинок в курортні місцевості Української РСР без путівок і курсовок" (ЗП УРСР, 1963 р., N 5, ст. 40; 1964 р., N 8, ст. 114; 1965 р., N 11, ст. 149; 1969 р., N 9, ст. 120; 1971 р., N 5, ст. 52; 1972 р., N 2, ст. 13).
 
9. Цю постанову ввести в дію з 1 січня 1984 року.

 

           Голова
     Ради Міністрів УРСР                                   О.ЛЯШКО

     Заст. Керуючого Справами
       Ради Міністрів УРСР                                В.НЕСМІХ

Інд. 35

 
Додаток
до постанови Ради Міністрів УРСР
від 22 вересня 1983 р. N 397
 
ПЕРЕЛІК
курортних місцевостей Української РСР,
в яких провадиться справляння курортного збору
з громадян, які прибувають на відпочинок в ці
місцевості без путівок чи курсовок

... м. Генічеськ             Генічеський              Херсонська

с. Генічеська Гірка         - " -                   - " -

с. Стрілкове                - " -                   - " -

с. Щасливцеве               - " -                   - " -

м. Гола Пристань         Голопристанський           - " -

с. Залізний Порт            - " -                   - " -

с. Хорли                 Каланчацький               - " -

м. Скадовськ             Скадовський                - " -

смт Лазурне                 - " -                   - " -

с. Красне                   - " -                   - " -

Немає коментарів:

Дописати коментар