понеділок, 3 квітня 2017 р.

У Чаплинці згорів краєзнавчий музей...


В ніч на 1 квітня 2017 року. У Чаплинці (Херсонська область) в ніч на 1 квітня 2017 року згорів краєзнавчий музей. Пожежники боролися із вогнем понад чотири години. Офіційна причина пожежі поки не встановлена, але очевидці кажуть, що пожежа почалася в перукарні/салоні краси, що знаходиться поруч з музеєм, а тоді перекинулась на музей.
«31 березня о 22:25 до Служби порятунку «101» надійшла інформація  про пожежу на вул. Парковій у смт Чаплинка. За вказаною адресою виїхало відділення 22-ї Державної пожежно-рятувальної частини з охорони Чаплинського району. На місці події розвідкою було встановлено, що горить дах міського краєзнавчого музею. Площа загоряння становила 250 кв. м», - йдеться у повідомленні.

ДержНС прозвітувалося, що пожежники локалізували займання о 00:10, повністю ліквідували о 03:10. До гасіння було залучено 12 працівників особового складу і три одиниці техніки, у тому числі підрозділ з смт Асканія-Нова.

Разом з цим, очевидці події у соцмережах пишуть, що "Возгорания произошло в салоне, и пошло пехало. А пожарные приехали с порваним шлангом и пустой машиной" без воды". И пока шланг залатали и заправились - всё сгорело".

Як повідомила "Музейному простору" директор музею Олена Привалова, з більш ніж 4000 одиниць основного фонду музею вціліло менше 10%.

2 квітня 2017 року працівники підрозділу благоустрою Чаплинської селищної ради, працівники музею та добровольці зібрались на руїнах музею, щоб розгребсти завали, вибрати експонати, що вціліли після пожежі. Вони розібрали та винесли цегляні конструкції, балки з покрівлі, візками вивезли гору глини зі стелі, горілих дощок та битої цегли. Вони ще й сьогодні гасили, то там, то тут, виникаючий вогонь. Однією з причин швидкого розповсюдження вогню була очеретяна підбивка стелі.

Довідка: Чаплинський районний краєзнавчий музей був відкритий в 1980 році в парковій зоні в центрі міста Чаплинка. Фундатором музею став директор Червонополянської школи Іван Максимов. В основу експозиції він поклав власну колекцію сільського інвентарю і предметів побуту, яку допомагали збирати учні та інші мешканці селища. До сьогодні експозиція розміщувалась в 8 залах, де була відтворена природа і далеке минуле краю, основні віхи історії ХХ ст., а також інтер’єр сільської хати з рушниками і старовинними предметами. Саме в Чаплинці народився видатний український драматург-новатор Микола Куліш, який був арештований НКВД як діяч "Розстріляного Відродження" і розстріляний у 1937 році в Сандармосі. Його постать з небуття для місцевих мешканців витягнули музейники у 2016 році, в рамках реалізації проекту з розвитку районних музеїв "Публічна освіта через публічний простір: доступна всім".













Джерело: "Простір Музею" 


Немає коментарів:

Дописати коментар