четвер, 13 вересня 2018 р.

Цей тиждень в історії Херсонщини. Вересень

Джон Говард. портрет, Мазер Браун, 1789 рік
Джон Говард. портрет, Мазер Браун, 1789 рік

Сентябрь в рубрике "неделя в истории". Сентябрь был разным. В середине сентября родился Джон Говард, открылась Херсонское сельскохозяйственное училище (будущий аграрный университет), Врангель перешел в наступление и это была его последняя попытка, после которой наступил перелом в боях в Северном Причерноморье, российские войска покинули Александр-Шанец, а эпидемия страшнейшего испанского гриппа превратилось в серьезное бедствие для херсонцев. Сентябрь навсегда будет трагическим месяцем в истории херсонской еврейской общины. В эти дни в 1941 году нацисты убили тысячи херсонских граждан еврейской национальности. Итак, памятные даты. Скорее всего буду публикацию пополнять.



1 вересня1780 р. засноване село Понятівка Білозерського району.
 

1 вересня 1864 р.
В Херсоні відкрився Земський банк взаємного кредиту, перша в Росії подібна установа.

1 вересня 1996 р.
У Бериславі відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака козацької слави.

1 вересня 1998 р.
На Театральну площу міста Херсону вийшло приблизно дві тисячі вчителів – представників більше сорока шкіл області з вимогою погасити заборгованість по платні. Так, вперше в історії Херсону був відзначено початок року. Тоді для дітей, одноліток Незалежності України, не відбувся День Знань
 


2 (13) вересня 1726 р.

Народився відомий англійський громадський діяч, філантроп Джон Говард (1726 - 1790).
Джон Говард прославив своє ім’я заходами щодо реформування умов утримання в'язнів у тюрмах, допомоги бідним. Зараз у кількох країнах світу створені товариства допомоги людям, що носять його ім’я.

2 вересня (20 серпня) 1919 р.У Херсоні, який перебував під владою Збройних сил Південної Росії,  виникла грошова паніка. 1000 радянських рублів  маклери продавали за 600 рублів. Спровокувало паніку розпорядження головноначальствующего Херсонської та Таврійської губерній про припинення ходіння радянських грошей і про відкладання питання про їх офіційний обмін  до закінчення війни.

2 вересня 1949 р.За рішенням Херсонського облвиконкому була розпущена старообрядницька громада, закрито молитовний будинок по вул. Підпільній в Херсоні.

2 вересня 1964 року Херсонський міськвиконком ухвалив зачинити міські цвинтарі і відкрити кладовище поблизу Камишан.
 


З вересня 1919 р.
Херсонським губернатором стає генерал-майор де-Вейль.

3 вересня 1998 р.
Доведені до відчаю подружжя Погребенник, вчителі сш № 54 оголосили голодування, 4 та 7 вересня до них приєдналася ще кілька груп вчителів. 7 вересня начальник міського управління освіти В.Д.Трамбовецький заявив, що “надія на надходженя коштів є!”

5 вересня (23 серпня) 1919 р.
Відкрилася виставка робіт випускників двомісячних курсів дошкільного виховання. Таким чином керівництво курсів вирішило відзначити закінчення своєї роботи, яка розпочалася ще тоді, коли в місті панувала Радянська влада. Війна війною, а дітей потрібно було виховувати…

5 вересня 1996 р.
В Херсоні відбулася церемонія першого богослужіння на честь першого херсонського святого - священномученика Прокопія, архієпископа Херсонського.

14 вересня 1917 р.
Збори Херсонської повітової Ради селянських депутатів прийняли постанову з протестом проти поділу України і з вимогою приєднати Херсонщину до губерній, де порядкує Центральна Рада.

14 вересня 1920 р.
На Каховському плацдармі Руська армія барона Врангеля перейшла у рішучий наступ із застосуванням танків та авіації. Завдяки героїчному захисту червоних військ, наступ був провалений, а танкова атака білих військ увійшла в історію Громадянської війни.

17 вересня 1779 р.  Засновано село Саблуківка Бериславського району.

17 вересня 1874 р. Розпочалися заняття в Херсонському земському сільськогосподарському училищі – майбутньому Херсонському аграрному університеті.
Цей  учбовий заклад був заснований ще за кілька років до цього за рішенням Херсонського земства, але лише 1 вересня 1874 р. був оголошений прийом до училища й через кілька тижнів розпочалися заняття.

18 (29) вересня 1739 р.
Підписаний Белградський мирний договір між Росією і Туреччиною, за яким російські війська залишили Нижню Наддніпрянщину і щойно збудовану фортецю Олександр-шанець (предок Херсону).

19 вересня 1918 р.
Херсонський міський лікар Боровський повідомив, що в Херсоні лютує пошесть “інфлуенції грипу”. Міська лікарня  переповнена. “Испанская болезнь принимает в Херсоне характер серьезного бедствия. Почти нет семьи, где не было одного или несколько больных. Врачи нарасхват. Больницы переполнены…Участились смерти от испанской болезни”.

19 вересня 2003 року В Херсоні в Потьомкінському сквері відбулося урочисте відкриття відновленого пам’ятника князю Потьомкіну Г.О., якого тогочасна влада просувала як "засновника міста Херсона". Це став початок створення в Херсоні культа Григорія Потьомкіна, який активно просувався за підтримки російського консульства в Одесі.  Так, у вересні 2008 року міська влада започаткувала нагрудний знак "За заслуги перед громадою Херсона" з метою вшанування заслуг громадян, за вагомий внесок в економічну, науково-технічну, соціально-культурну, громадську та інші сфери діяльності, сумлінне та бездоганне служіння територіальній громаді, популяризацію патріотичного ставлення до рідного міста. За рішенням Ради з питань нагородження, першим нагрудним знаком відзначено Григорія Потьомкіна, нагорода передана О.Грачову, Генеральному консулу РФ в Одесі. Наступного 2009 року був відкритий музей історії ім.Г.Потьомкіна, а всім херсонським першокласникам до Дня міста вручили книгу "Григорий Потемкин - основатель Херсона".

24 - 25 вересня 1941 року в Херсоні відбулися масові страти херсонців, єврейського походження. Чоловіків, жінок та дітей. Було розстріляно більше 8 тисяч людей. Загалом, в 1941 - 1942 рр по різним оцінкам жертвами Холокосту на Херсонщині стали близько 18 тисяч євреїв.


24 вересня 1991 року на будівлі Новокаховської міської ради вперше був піднятий національний прапор України

Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2021 рік. Календар. Державний архів Херсонської області.- Херсон, 2020 рік.


27 вересня 1956 року почалося будівництво ретрансляційної телевізійної станції у м. Херсон (нині - Херсонська філія Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення)

Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2021 рік. Календар. Державний архів Херсонської області.- Херсон, 2020 рік.

27 вересня 1961 року народився Голобородько Ярослав Юрійович, доктор філологічних наук, професор.

Джерело: Знаменні і пам'ятні дати Херсонщини на 2021 рік. Календар. Державний архів Херсонської області.- Херсон, 2020 рік.

 

2001 рік

Немає коментарів:

Дописати коментар